Autor: Elena Cioina

Săptămâna trecută, reprezentanții mai multor restaurante din Capitală au cerut din nou autorităților să revadă Legea privind controlul tutunului, mai ales prevederea care interzice fumatul în spațiile publice închise. În petiția adresată primului ministru, Asociația „MĂR” susține că localurile ar întâmpina o serie de dificultăți în activitatea lor și cer Guvernului  să permită amenajarea unor fumuare în interiorul localurilor, să fie permis consumul de narghilea, trabuc și pipă.

La intrarea în local, reprezentanții Asociație „MĂR” propun să fie afișate informații precum că localul e destinat fumătorilor și că fumatul dăunează grav sănătății. Reprezentanții restaurantelor și-au motivat petiția prin faptul că mulți clienți ar pleca din local, sub pretextul că merg la fumat, după care nu mai revin. Prin revizuirea legii ar dispărea, potrivit lor „aparența persoanelor fumătoare că sunt discriminate și le sunt încălcate drepturile”.

Vom aminti că Guvernul de la Chișinău și-a asumat angajamentul în fața partenerilor externi de dezvoltare să diminueze numărul fumătorilor. O eventuală modificare a Legii privind controlul tutunului ar însemna ca autoritățile să piardă din credibilitate și chiar din banii pe care ar trebui să-i obțină pentru dezvoltarea proiectelor de sănătate.

█ Colaborare interzisă. Industria tutunului nu trebuie să se implice în politicile de control al acestui domeniu

Așadar, la ședința de săptămâna trecută a grupului de lucru de pe lângă Consiliul Economic al premierului Pavel Filip au fost invitați agenți economici, reprezentanții Asociației „MĂR”, reprezentanți ai industriei tutunului, Camerei de Comerț Americane și reprezentanți ai societății civile și promotori ai Legii antitutun și chiar deputați din Parlament, ale căror familii sunt cu afaceri în industria de alimentație publică. De exemplu, în lista participanților figurează numele deputatului democrat Serghei Chiseliov, un personaj controversat, fost patron al echipei de fotbal Olimpia din Bălți și a cărui familie ar deține mai multe localuri de agrement din Municipiul Bălți. Prin urmare, ar fi unul dintre aleșii poporului cu interese mari ca Legea privind controlul tutunului să fie slăbită.

Deși și-a anunțat prezența, premierul a lipsit de la ședința la care a fost pusă în discuție modificarea Legii antitutun. La fel, au lipsit și reprezentanții societății civile care promovează interesele sănătății publice.

Vom aminti că acum o lună, în cadrul unei întrevederi dintre premierul Pavel Filip și într-o Directorul Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, acesta a mulțumit Organizației Mondiale a Sănătății pentru suportul acordat Moldovei în elaborarea legislației strategice privind modernizarea domeniului sănătății și armonizarea legislației la standardele europene. Atunci oficialii au avut un schimb de opinii privind realizarea programelor de prevenire a bolilor, lupta cu alcoolismul şi obezitatea, precum şi punerea în aplicare a prevederilor legislative care interzic fumatul în locurile publice. Zsuzsanna Jakab a apreciat progresul înregistrat de ţara noastră, inclusiv în procesul de combatere a tabagismului, subliniind că Republica Moldova poate servi drept exemplu şi pentru alte state.

█ ANAF: Legea Antifumat - profitabilă pentru baruri și restaurante 

Anterior și prim-vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega a menționat că Legea privind controlul tutunului prevede metode clare de protejare a populației față de efectul nociv al fumatului și Guvernul își reiterează poziția sa față de importanța aplicării prevederilor ce țin de interzicerea fumatului în spații publice. „Republica Moldova nu este prima țară unde se aplică asemenea restricții. În majoritatea țărilor europene, inclusiv în România, Rusia, Ucraina, Turcia, acestea sunt deja implementate. Temerile agenților economici în legătură cu eventualele prejudicii sunt neîntemeiate, care nu se vor adeveri, deoarece localurile vor fi vizitate de un număr mai mare de persoane nefumătoare”, a menționat Gheorghe Brega.

█ Ce poate învăța Moldova din experiența țărilor scandinave în lupta cu fumatul 

Și în România diverse asociații și patroni de restaurante au încercat să convingă autoritățile că Legea privind controlul tutunului trebuie modificată și că ei ar suferi pierderi financiare din lipsă de clienți. Legislația nu a fost schimbată până acum, deși au existat diverse interpretări și informații eronate mediatizate și în Moldova.

Studiile realizate la nivel internațional arată că restricțiile impuse pentru fumat nu afectează activitatea localurilor de agrement, ci dimpotrivă acestea devin mai prospere. Mai mult, numărul fumătorilor descrește, iar sănătatea populației se îmbunătățește.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății respinge orice modificări care fac Legea Antifumat mai permisivă

Expunerea la fumul de tutun poate duce la infertilitate și menopauză timpurie

Cresc accizele la tutun. Ce majorări se prevăd pentru următorii trei ani