Autor: Elena Cioina

Într-o scrisoare adresată Ministerului Sănătății, Asociația Farmaciștilor se arată îngrijorată față de inițiativa Ministerului Sănătății privind eliberarea medicamentelor, inclusiv în magazine specializate. Experții în domeniu susțin că modificările propuse la Legea cu privire la medicamente nu sunt argumentate și ar putea provoca haos pe piața farmaceutică. În legătură cu acest proiect, farmaciștii propun ca termenul de dezbateri publice asupra documentului să fie extins și la îmbunătățirea lui să contribuie mai mulți specialiști. Totodată, pentru ca piața farmaceutică să activeze după toate regulile, Asociația crede că trebuie revizuite mai multe legi din domeniu, precum cea cu privire la medicamente, legea privind activitatea farmaceutică și să fie elaborată o politică nouă în domeniul medicamentului.

„Considerăm că acest proiect de lege conține multe erori și urmează să fie cizelat și ajustat la realitățile existente. Sunt articole și alineate bune care se conțin în directive, dar sunt capitole care sunt departe de a fi corecte pentru activitatea farmaceutică. Printre acestea se numără capitolul 9 cu privire la intermedierea de medicamente cap. 11 ce ține de importul paralel, art. 101 cu privire la farmaciile și magazinele specializate și art. 102 cu privire la eliberarea cu amănuntul a medicamentelor în magazinele specializate”, afirmă Maria Cojocaru-Toma, președintele asociației Farmaciștilor din Moldova.

 În Moldova medicamentele se vor vinde și în magazine 

Experții mai consideră că potrivit documentului propus pentru dezbateri publice, specialiștii din magazine vor oferi consultație clienților. „Întrebarea noastră este despre care specialiști este vorba și unde vor fi pregătiți aceștia? Eliberarea medicamentelor din farmacii sau din întreprinderile farmaceutice o face farmacistul sau laborantul farmacist. Ministerul afirmă că vor fi organizate cursuri speciale pentru pregătirea specialiștilor care se vor ocupa de comercializarea medicamentelor. Suntem de părerea că un curs, cât de bun ar fi el, nu este suficient pentru pregătirea unui specialist în domeniul medicamentului, chiar dacă va fi de o lună sau două”, mai afirmă Maria Cojocaru-Toma.

Aceeași sursă subliniază că în acest moment Ministerul Sănătății dispune de toate pârghiile necesare pentru a face ordine pe piața medicamentelor. „Pe de o parte avem farmacii licențiate și acreditate în care activează specialistul farmacist și, pe de altă parte, avem contract cu asistenta medicală în satele mici, unde nu există specialistul farmacist. Și atunci la ce ar mai trebui magazinele specializate? Inițiativa propusă va crea un precedent periculos și va contribui la scoaterea medicamentelor de sub controlul specialistului. Totodată, nu este clar ce calificare va avea vânzătorul care va elibera preparatele medicale în magazinele specializate, or, Moldova nu este pregătită ca în ele să fie comercializate medicamente, pentru că în America sau în alte țări europene, unde există o astfel de practică, oricum produsele farmaceutice sunt vândute de specialist, laborant sau farmacist și în niciun caz această activitate nu este efectuată de oameni care nu au nimic comun cu domeniul medicamentului”, a subliniat Maria Cojocaru-Toma.

Și farmaciștii din provincie sunt îngrijorați de inițiativa ministerului Sănătății. Deschiderea unor magazine specializate în raioane va duce la falimentarea farmaciilor cu tradiții, care au activat de ani buni. Acestea riscă să falimenteze și respectiv să-și înceteze activitatea.

 Business-ul farmaceutic poate înflori. Ministerul Sănătății scoate limitele de distanță dintre farmacii și filiale

Un alt aspect al Legii privind activitatea farmaceutică ține de activitatea e-farmaciilor. Președintele Asociației Farmaciștilor crede că și aici există multe semne de întrebare. Asemenea practici există în multe țări europene, afirmă specialista, însă activitatea acestora este strict reglementată și verificată.

„În situația în care Moldova este plină de farmacii trebuie să ne punem problema dacă mai este nevoie și de e-farmacii”, a precizat Maria Cojocaru-Toma. „Astfel, în unele zone ale orașului, cum ar fi Malina Mică, există farmacii lângă farmacii, în  apropierea instituțiilor medico-sanitare și nu putem vorbi despre o scădere a prețurilor la medicamente. Dimpotrivă, chiar dacă sunt mai multe farmacii, prețurile la preparate au crescut, pentru că fiecare unitate nouă vrea să obțină un profit mai mare. Încetul cu încetul unitatea sistemului de sănătate se transformă într-o unitate comercială și pierdem farmacia ca unitate etică ”, a adăugat Maria Cojocaru-Toma.

Ea mai susține că în situația în care în Moldova există un număr suficient de farmacii, depășind chiar și unele țări europene, și dispune de asistență farmaceutică în satele unde nu sunt farmacii, nu este clar de ce mai este nevoie de magazine specializate? „Paradoxul este că, pe de o parte se optează pentru utilizarea rațională a medicamentelor, consultarea pacienților de către medicii specialiști,  implementarea și respectarea bunelor practici în farmacie și eliberarea corectă a medicamentului, iar pe de altă parte, sunt create standarde duble și sub umbrela unei legi se oferă dreptul de a comercializa medicamentele în magazine specializate”, este de părere Maria Cojocaru-Toma.

█ Medicamentele în Moldova s-au ieftinit cu 2 % și nu cu 40 %, așa cum a promis Guvernul

Aceeași sursă a adăugat că proiectul legii cu privire la medicamente conține multiple erori și expuneri, incorectitudini și este necesar să fie exclude din acesta termeni precum: comerț cu amănuntul, studii universitare în farmacologie, științe naturale cu cunoștințe suplimentare despre medicamente, noțiunea de client, etc. „Suntem de părerea că unele capitole și pagini din proiect, cum ar fi cea de studiu clinic trebuie excluse, iar altele importante ca esență trebuie completate (inclusiv care ce se referă la farmacist)”, a precizat președintele Asociației Farmaciștilor din R. Moldova.

Vom preciza că Asociația Farmaciștilor din Moldova a fost creată în 1985, este o organizație profesională care întrunește peste 3.000 de specialiști din țară.

Amintim că la începutul lunii februarie, Ministerul Sănătății a prezentat pentru dezbateri publice un proiect de lege cu privire la medicamente care prevede liberalizarea accesului la preparate eliberate fără prescripție medicală. Lista acestor medicamente urmează să fie aprobată de Ministerul Sănătății, iar Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale urmează să ofere autorizații magazinelor specializate care le vor vinde. Documentul a fost ținut departe de ochii experților, dar și ai presei.

 

 Articole relaționate:

Zece enigme ale medicinii din Moldova la un an de la învestirea Guvernului 

„Concurența e sălbatică”. Ministerul Sănătății vrea să nu mai existe limite de distanță dintre farmacii și pregătește o nouă lege, ținută în secret 

Venituri fabuloase pentru farmacii. Moldovenii au cumpărat medicamente de peste 4 miliarde de lei