Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății nu va mai exista ca persoană juridică. Acesta se va transforma într-un simplu centru de elaborare a politicilor, fiindu-i luate toate atribuțiile de control și regulatorii.

Despe acest lucru a anunțat cu câteva minute în urmă Iurie Ciocan, șef al Centrului de Implementare a Reformelor din cadrul Guvernului. Ministerul nou creat prin fuziune se va numi Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Sănătății.

„Aceste instituții vor rămâne ca centre de creare a politicilor publice. Funcțiile de control și regulatorii vor fi externalizate, în așa mod ca ministrul să poată face doar politici publice și control al politicilor”, a declarat Ciocan. Potrivit acestuia, reforma a fost gândită atent, astfel încât să fie excluse dublările în activitate, ținându-se cont, totodată, de „neadmiterea dominării unui domeniu asupra altuia”. Potrivit șefului Centrului de Implementare a Reformelor programele guvernamentale, implementate cu surse externe, vor fi continuate în cadrul noilor ministere.

În același timp, premierul Pavel Filip a declarat că „nu vom asista la instalarea unui nou Guvern”, astfel încât ministerele comasate nu vor mai exista, iar cele care vor îngloba alte structuri vor fi conduse, probabil de același ministru. Un alt concept al reformei propuse este că funcția de viceministru nu va mai exista, în schimb vor exista secretari de stat și sub-secretari de stat. Toate aceste modificări se vor regăsi într-o nouă lege cu privire la Guvern, despre care premierul crede că va fi aprobată în următoarele două săptămâni.

Astfel, cei 38 de viceminiștri existenți vor rămâne fără funcții. În total, potrivit lui Iurie Ciocan, în total ar urma să fie reduse peste 300 de funcții, astfel urmând să fie acumulate economii de aproximativ 10 milioane de lei. În același timp, proiectul de document prevede instituirea unui corp de control, care ar urma să verifice modul în care sunt implementate politicile la nivelul Guvernului. Câte cheltuieli va necesita noua structură nu este clar încă, cel puțin așa susține actualul Guvern.

Până acum ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, nu a comentat în vreun fel reforma. Funcționarul se află în aceste zile la Reuniunea Adunării Mondiale a Sănătății, care se desfășoară la Geneva.

Cine va fi ministrul kamikadze?

Acum două săptămâni, liderul de partid și colegul actualului ministru al Sănătății, Vlad Plahotniuc, dădea asigurări că în funcția de ministru vor veni profesioniști și că aceste funcții nu se vor mai partaja pe principiu politic.

„Se vor face propuneri de profesioniști, fără a mai partaja politic aceste funcții. Scopul principal este eficientizarea activității acestor instituții și  o reducere puternică a corupției și birocrației.  Indiferent de costurile politice ale acestei reforme, noi o vom duce până la capăt. Este un test pe care îl dă politicul, guvernarea, dar și societatea”, declara acesta. Acum toată lumea își adresează aceeași întrebare - cine va fi viitorul ministrul al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Sănătății. Stela Grigoraș, actualul ministru al viitoarei instituții consolidate, a declarat pentru Sănătate INFO că nu-și dorește această funcție, pe care o consideră similară ca și cea a unui kamikadze.

„Nu am primit nicio invitație oficială și nici nu știu dacă vreau să dețin această funcție. Trebuie să fii kamikadze ca să poți prelua două domenii așa de mari și de importante. Nu văd luminița de la capătul tunelului. Sunt două ministere foarte grele. Cel puțin în protecția socială se fac reforme masive și în dezvoltare. Nici măcar nu am ajuns la acel nivel de dezvoltare care trebuie. Va fi un proces foarte greoi. Cine va fi eroul, îi doresc succes. Eu nu sunt gata pentru această funcție și cred că nu voi accepta. Trebuie să fii tare curajos să accepți să conduci aceste ministere”, a declarat ea.

Ce spune premierul Pavel Filip despre noul ministru al Muncii, Protecției Sociale și Sănătății

Premierul Pavel Filip a fost întrebat de jurnaliști despre viitorul ministru, menționând cele două ministere care se vor comasa.

„O parte dintre miniștri nu se vor mai regăsi în actualul Guvern. Haideți să nu anticipăm lucrurile, atunci când vom veni cu propuneri veți vedea acest lucru. Am spus că în Guvern trebuie să se regăsească profesioniști și oameni capabili, care să poată face față lucrurile”, a spus scurt Filip.

 

█ Articole relaționate:

Grigoraș, Glavan, Buga ori Buliga. Ce șanse au să devină miniștri ai Sănătății și Protecției Sociale

Scenarii la Guvern. Ministerul Sănătății și Centrul Național de Management în Sănătate ar putea fi comasate

Ion Gumene, Expert-Grup: „Nu contează atât de mult structura Guvernului, cât persoana care va fi ministru”

Regionalizarea spitalelor, făcută pe la spatele directorilor. Ruxanda Glavan promite un proiect pilot de comasare, de la toamnă