Redactor: Elena Cioina

Supradozele de droguri cauzează tot mai multe decese în Europa, unde au început să fie puse în circulație numeroase substanțe noi, considerate periculoase pentru sănătate, a anunțat Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie în raportul său anual publicat în această  săptămână, informează AFP, citat de Agerpres.

Consumul de droguri ilegale „rămâne o provocare majoră pentru societățile europene”, a subliniat Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, citat în prologul raportului, potrivit căruia „peste 93 de milioane de europeni” - adică peste un sfert din totalul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani – „au consumat deja droguri”.

Canabisul rămâne de departe cel mai popular drog în Europa, devansând cocaina, MDMA (substanța activă din ecstasy) și amfetaminele (amfetamină și metamfetamină). Două fenomene îl îngrijorează cu precădere pe Dimistris Avramopoulos: „creșterea, pentru al treilea an consecutiv, a numărului de decese provocate de supradoze de droguri” și expunerea tot mai mare a tinerilor la numeroase droguri noi, care sunt „periculoase pentru sănătate, în special drogurile de sinteză”.

█ Moldovenii nu vor să împartă țara cu oameni care au HIV sau consumă droguri și sunt gata să-i dea afară și din familie

Raportul OEDT, bazat pe date colectate în 2015 și 2016, a subliniat creșterea „gravă” și „îngrijorătoare” a numărului de decese provocate de supradozele de droguri în cele 28 de țări din UE, dar și în Turcia și Norvegia (8.441 decese în 2015, +6% în raport cu 2014), care au fost „în principal asociate cu heroina și cu alte opiacee” (derivate din opiu). Această creștere a mortalității, pentru al treilea an consecutiv, vizează „aproape toate categoriile de vârstă” și țări precum Germania, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Lituania și Turcia. Ea afectează în mod deosebit 1,3 milioane de europeni, considerați „utilizatori problematici de opiacee” și care alcătuiesc un grup „deosebit de vulnerabil”.

OEDT a subliniat că în țări precum Franța, Danemarca, Irlanda și Croația, supradozele de opiacee utilizate în tratamentul de substituție (metadonă și buprenorfină) fac mai multe victime decât heroina. OEDT a lansat un apel acestor state, cerându-le să își adapteze politicile naționale pentru a lupta contra „deturnării scopului în care sunt folosite aceste substanțe”. O altă îngrijorare a OEDT o reprezintă „noile substanțe psihoactive” (droguri sau produse de sinteză), care „reprezintă încă o provocare considerabilă pentru sănătatea publică din Europa”, cu atât mai mult cu cât aceste produse se reînnoiesc foarte repede (66 tipuri noi au fost detectate în 2016 în cadrul UE) și „nu sunt supuse unor măsuri vizând un control internațional”.

„Disponibilitatea lor globală rămâne ridicată” - OEDT a monitorizat peste 620 de substanțe în 2016, în creștere față de cele aproximativ 350 monitorizate în 2013 - cauzată de „vânzări tot mai clandestine”, în special pe „piețe online sau ilicite”, a subliniat același raport.

█ Medicamentul accesibil în Moldova, care te scapă de dependența de droguri 

OEDT și-a exprimat îngrijorarea față de pericolele generate de noile opiacee de sinteză ce prezintă concentrații mari de substanță activă, care imită efectele heroinei și morfinei și reprezintă „o amenințare crescândă pentru sănătatea” din Europa și din America de Nord.

Deși aceste substanțe rămân încă minoritare pe piețele drogurilor, ele sunt tot mai des implicate în apariția unor „intoxicații, care pot fi mortale”.

Aceste pudre, comprimate, pilule sau chiar lichide și pulverizatoare nazale sunt „ușor de distribuit și de transportat” și, deci, dificil de monitorizat, se afirmă în raportul OEDT. Printre aceste substanțe se află fetanilul, un sedativ foarte puternic, care provoacă în fiecare an zeci de mii de supradoze, în special în America de Nord. Potrivit raportului OEDT, „peste 50 de decese asociate acestor substanțe au fost deja semnalate în Europa”.

Drogurile din clasa fentanililor, ale căror concentrații de substanță activă sunt excepțional de ridicate (uneori mai mari decât a heroinei), reprezintă peste 60% din totalul celor 600 de tipuri noi de opiacee de sinteză ce au fost semnalate în 2015, precizează OEDT. În ceea ce privește cocaina, consumată mai mult în țările din Vest și din Sud, în contextul în care amfetaminele sunt preferate în Nord și în Est, ea pare să devină tot mai disponibilă în anumite regiuni din Europa, unde se înregistrează o creștere a confiscărilor operate de autorități și o prezență crescută a compușilor ei în apele reziduale.

 

 Articole relaționate:

Locul lor e acolo unde sunt drogurile. De ce moldovenii nu pot accepta consumatorii de stupefiante

Mărturii după ani de consum droguri: „Când am renunțat la ele, am simțit din nou parfumul florilor. Era prima oară după 17 ani de dependență”

Liliana Gherman: „Limitarea programelor de reducere a riscurilor ar însemna o creștere semnificativă a cazurilor de infectare cu HIV”