Autor: Silvia Rotaru

Datele statistice privind numărul sarcinilor, dar și avorturile în rândul fetelor și adolescentelor rămân alarmante. Cifrele sunt în creștere pentru segmentele de vârstă 10-14 și 15-17 ani în ceea ce privește avorturile, ceea ce indică grave probleme la capitolul educare, prevenire și control. De altfel, specialiștii atenționează că accesibilitatea redusă a contraceptivelor, mediul social și cadrul instituțional existent favorizează creșterea cazurilor de sarcini printre adolescente.   

Potrivit statisticilor în anul 2015 au fost înregistrate 2.071 de sarcini printre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 14 - 19 ani. Tot în anul 2015 s-au înregistrat 8 avorturi printre fetele de până la 15 ani, 231 de avorturi în cazul fetelor cu vârsta de la 15 la 17 ani și 752 de avorturi printre fetele cu vârsta de la 18 la 19 ani.

Potrivit specialiștilor de la Centrul Național de Management în Sănătate, de anul trecut în statistică au început să fie incluse și fetele cu vârsta de la 10 ani. Astfel, anul trecut au fost înregistrate 1.975 de sarcini printre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 10 - 19 ani, dintre care 6 nașteri au fost înregistrate printre adolescentele cu vârsta de la 10 la 14 ani, 404 nașteri printre adolescentele cu vârsta cuprinsă însă 15 - 17 ani și 1.565 de nașteri în cazul tinerelor care au vârsta de la 18 la 19 ani.

Spre deosebire de anul 2015, numărul avorturilor în anul 2016 printre tinerele de până la 15 ani a crescut de la 8 la 10 cazuri. În aceeași ordine de idei, 233 de avorturi s-au înregistrat printre fetele cu vârsta de la 15 la 17 ani, cu două mai mult decât în anul 2015 și 679 de avorturi printre tinere de 18 la 19 ani, cu 73 mai puțin față de anul precedent.

 Când vom deveni suficient de adulți ca să vorbim cu copiii noștri despre sex și decizii conștiente?

Situația este diferită când vorbim de mediul urban și rural.

Specialiștii susțin că în zonele urbane rata adolescentelor care rămân însărcinate este de două ori mai mică decât în zonele rurale, iar acest lucru se întâmplă, pentru că fetele de la orașe au acces la mai multe surse de informare, la metode de contracepție și au o altfel de discuție cu părinții.

„De obicei există un număr mai mare al fetelor însărcinate din mediul rural, pentru că fie părinții sunt plecați peste hotare, fie mamele sunt foarte ocupate sau nivelul de educație nu le permite să vorbească cu copiii pe astfel de teme”, spune Galina Leșco, ginecolog, doctor la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”.

Un motiv din care multe fete iau decizia de a deveni mame la o vârstă timpurie este faptul că depistează târziu sarcina, fie din dorința de a deveni matură prin nașterea copilului, fie din dorința de a consolida relația cu partenerul, sau de a scăpa de abuzurile din familie și de sărăcie. „Fiind într-o relație, fetele de doar 15 de ani de la sate cred că datorită sarcinii vor obține un alt statut”, explică ginecologul.

În studiul „Sarcina în vârsta adolescenței”, realizat de Centrul de cercetări demografice în anul 2015 găsim mărturii ale tinerelor și ale asistenților parentali despre căsătoriile timpurii, dar și despre începerea unei relații sexuale.

„Sunt fete care trăiesc foarte greu în familie, vor să se mărite mai repede și să facă un copil. Nu este de lucru nici în raion și nici în Moldova”, spune Irina (n.r schimbat), care a avut prima sarcină la 16 ani.

„Din cauza sărăciei unele mame se bucură că fetele lor se căsătoresc, în pofida vârstei timpurii. Li se pare că au scăpat de o grijă”, mărturisește un asistent parental.

Un alt aspect la fel de important este și faptul că fetele și băieții care nu au avut o relație afectivă cu părinții vor să umple acest gol prin găsirea unui partener și începerea relațiilor sexuale cu acesta, chiar dacă nu sunt pregătiți.

„În perioada adolescentină tânărul nu este la vârsta psihologică și emoțională matură. Astfel, există un număr foarte mare de adolescenți care au carențe emoționale foarte mari. Ei nu au trăit în condiții în care să primească acea dragoste maternă suficientă și adecvată vârstei. Atunci ei caută o mângâiere, un alint, o vorbă de încurajare și confundă două lucruri. Ei cred că acea persoană care te atinge fizic, te cuprinde, te sărută, este capabilă să-ți satisfacă necesitățile tale mult mai profunde. Noi descoperim un număr mare de adolescenți care acceptă raporturi sexuale mult mai devreme decât ar fi capabili să gestioneze consecințele raportului sexual”, susține psihoterapeutul Oxana Șevcenco.

 Cât de etic este ca ginecologii să verifice dacă adolescentele sunt sau nu virgine

„Relația sexuală din partea mea nu a fost dorită, mai mult acceptată. Senzații neplăcute, dureri… Mi-a fost rușine să mă uit în ochii lui. Mă gândeam că, probabil, e timpul să fiu cu el și voiam să fiu cu el toată viața. Prima relație sexuală am avut-o la doar 16 ani. Știau și mama și mătușa noastră”, mărturisește Elena (n.r schimbat), care a trăit în concubinaj de la vârsta de 16 ani, potrivit aceluiași studiu.

Tot specialiștii susțin că începutul unei relații sexuale trebuie să fie o etapă conștientă și asumată din ambele părți. „Noi recomandăm ca începutul relației sexuale să fie benevolă, conștientă, ambii parteneri să fie pregătiți de consecințele nefaste. Când ei sunt capabili să pună bazele unei relații, să-și continue studiile, să-și planifice o familie, atunci noi spunem că ei sunt pregătiți pentru o relație matură”, spune Galina Leșco.

„O cale sănătoasă, avansată spre sexualitate este luată atunci când persoana are suficientă satisfacție psiho - emoțională, adică este suficient de hrănită emoțional, încât să nu caute în partenerul său mama sau tata pe care nu i-a avut”, spune psihoterapeutul Oxana Șevcenco.

Pentru că este mai ușor să prevenim decât să tratăm, multe organizații internaționale, dar și naționale pledează pentru informarea corectă a tinerilor privind sexualitatea, prevenirea sarcinilor la o vârstă precoce și dreptul de a decide singuri când să conceapă un copil.

Conform experților internaționali, sarcina precoce până la 16 ani are o rată a mortalității de două ori mai mare decât o sarcină normală, iar a mortalității perinatale de patru ori mai mare.

În prezent în Moldova există 40 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, care încearcă să ajute tinerii să abordeze altfel tema sexualității. Acestea informează tinerii despre cum să-și cunoască necesitățile personale, cum să prevină o sarcină nedorită, cum să se protejeze, cum să-și planifice o sarcină și să pună bazele unei familii.

Pentru prevenirea sarcinilor nedorite, a informării corecte, specialiștii spun că este nevoie de câteva strategii și de o conlucrare între mai multe instituții, dar și de mai mult timp pentru implementare.

„Ca educația sexuală să dea rezultate, scăderea sarcinilor la adolescente și a infecțiilor, sunt necesare câteva măsuri. Prima este accesul la servicii de sănătate prietenoase tinerilor, apoi sunt programele comprehensive de educație sexuală care trebuie introduse în curriculumul școlar. Mai este nevoie și de promovarea mesajelor corecte, adecvate, de către mass-media”, susține ginecologul Galina Leșco.

Galina Leșco, care de mai mulți ani lucrează în acest domeniu susține că abia de anul trecut statul a alocat bani pentru procurarea contraceptivelor. „O sarcină la vârsta adolescenței implică și mai multe costuri, de aceea Ministerul Sănătății a înțeles că este mai bine să cumpere prezervative și contraceptive, decât să le suporte”, mai spune aceasta.

 Alarmant. Aproape o mie de copii nu s-au născut anul trecut din cauza avorturilor comise de adolescente

Anul trecut statul a alocat pentru întreținerea Centrelor de Sănătate Prietenoase 11 milioane de lei, bani din care sunt acoperite atât activitățile pe care le organizează centrele, salariile angajaților, dar și procurarea prezervativelor și contraceptivelor. Anul acesta suma aproape că s-a dublat și ajunge la 20 de milioane de lei. Cu toate acestea, suma încă este infimă pentru a acoperi toate necesitățile, spun specialiștii.

Potrivit Centrului de cercetări demografice în utilizarea mijloacelor contraceptive moderne adolescenții întâmpină unele obstacole și acestea ar fi: informarea insuficientă, predominarea opiniilor despre efectele negative ale contraceptivelor asupra sănătății și nesiguranța lor, complexitatea utilizării, costul ridicat, gradul scăzut de pregătire psihologică, dorința de a păstra relația sexuală în secret de rude, prieteni, medici.

Adolescenții care beneficiază de serviciile Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor declară că pentru ei nu este o problemă să aibă acces la prezervative. Acestea le sunt oferite gratis și în număr suficient ca să le ofere și altora. Problema se referă la percepțiile și constrângerile socio-culturale, teama că acestea vor fi condamnate de cei apropiați, blamate, arătate cu degetul. În acest moment organizațiile de tineret, Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor împreună cu agențiile internaționale fac o pledoarie intensă cu privire la revizuirea curriculumului școlar, care așa cum spun specialiștii este primordială în aceste timpuri. De anul viitor se preconizează introducerea unei materii noi privind educația sexuală în curriculum școlar.

Potrivit datelor statistice în Republica Moldova sunt 380 de mii de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10 - 19 ani.

 

█ Articole relaționate: 

Cum este să crești în Moldova un copil cu sindromul Down. „Doctorii insistau să-l abandonăm. Cui trebuie așa copil…”

Mortalitatea infantilă, în creștere față de anul trecut. Autoritățile sunt în alertă  

Aproape 75 la sută dintre copiii de până la 5 ani, care mor acasă ori în prima zi de spitalizare, sunt de la sate. Intoxicațiile și traumele sunt cele mai frecvente cauze de deces