Redactor: Silvia Rotaru

Neglijența unor medici din Moldova nu are margini. O femeie a fost lăsată să nască singură pe un pat din secția de reanimare al Spitalului din Bălți. Olga Mulic, care s-a adresat în repetate rânduri medicului de familie, pentru că se simțea rău, a născut un bebeluș mort, deși a implorat medicii de gardă să o ajute, transmite Pro TV.

Olga, în vârstă de 25 de ani, care în ultimele luni de sarcină a revenit în satul de baștină, Călugăr, pentru că situația financiară nu-i permitea să stea în oraș, s-a adresat acum trei săptămâni la medicul de familie din sat și a cerut să fie pusă la evidență acolo. Doctorul n-ar fi luat în calcul solicitarea ei. Galina s-a adresat a doua oară cu inflamații, însă fără rezultat.

 Peste patru zile Olga se simțea din ce în ce mai rău și a fost transportată de urgență la Fălești, iar după asta la Bălți. Acolo femeia ar fi fost lăsată să nască singură, iar timp de trei ore ar fi chemat medicii, însă fără succes.

 Femeia mărturisește că a fost un copil așteptat, fiind la a doua sarcină a fost mult mai responsabilă, acasă mai având un băiețel. Olga a fost lăsată să nască pe un pat din secția de reanimare și nu în cel de naștere, iar femeile din salon au început să plângă.

Contactați Sănătate INFO, directorul interimar al Spitalului din Bălți, Vladimir Pascaru a declarat, însă că femeia a fost dusă în secția de terapie intensivă acolo unde se aflau și moașa și infirmiera și anesteziologul. Răspunsul acestuia la întrebarea de ce a fost lăsată să nască singură este dezolant.

 „Copilul era mort până să fie spitalizată la noi în secție, era în pre-eclampsie, era într-o stare foarte gravă. Era confirmat prin sonografie că fătul este mort. Spontan au început contracțiile și era un copil mort. Tot personalul era pe loc când au început contracțiile, dar a născut fulgerător”, susține acesta

Într-un alt interviu pentru revista Odoraș.md, Olga Mulic susține că a fost înștiințată că copilul din burta ei este mort. Aceasta a fost dusă în salonul de reanimare unde a fost ținută sub picurătoare și i s-a verificat tensiunea la fiecare 15 minute. 

„Contracțiile începuseră deja să se intensifice, am fost informată că voi naște natural. Simt că copilul iese și strig isteric către sora medicală și infirmiera care se aflau în salon: „Vă rog, chemați medicul, că eu nasc”. Imploram după ajutor, dar ele parcă au înțepenit pe loc și nu știau ce să facă. Țin minte că una din ele îndruga o prostie de genul: „Ține în tine, nu împinge”. Să auzi asta de la o femeie lucrător medical, de parcă este un proces pe care îl poți controla singură”, spune Olga.

Speriată aceasta văzând capul bebelușului l-a apucat singură și l-a ajutat să iasă. Mai târziu când a sosit medicul care trebuia să-i primească nașterea a fost dusă în sala de operație, unde sub anestezie totală i s-a făcut chiuretaj.

Potrivit expertizei medico legale, bebelușul a murit asfixiat din cauza că mama a avut tensiunea prea mare, ceea ce a împiedicat ca oxigenul să ajungă la el. Olga a depus o plângere la poliție, după care intenționează să se adreseze instituțiilor de resort din cadrul Ministerului Sănătății. 

 

 Articole relaționate:

Un tânăr pediatru, condamnat și apoi amnistiat după ce copilul pe care l-a tratat a murit. Cine se face vinovat de deces și ce trebuie să facă doctorii în asemenea situații

Ping-pong cu dosarul de malpraxis al familiei Clichici din Ialoveni. Responsabilii din Sănătate cer teste genetice pentru a stabili dacă fetița lor a suferit la naștere din cauza doctorilor

Accesul gravidelor la investigații medicale sigure. Ce pot și ce nu pot oferi instituțiile medicale publice din Moldova

Un caz de schimbare a copiilor la naștere ne-ar putea costa scump. Familia care și-a găsit copilul după 16 ani a depus o plângere la CEDO