Autor: Silvia Rotaru

În Moldova urmează să fie dezvoltată prima Bancă de lapte, destinată să vină în ajutorul mamelor care au născut prematur, prin cezariană, sau au avut anumite complicații la naștere și nu pot alăpta natural.

Aza Onică este președinta Asociației copiilor prematuri. Susținută de alte mămici și de către autoritățile din domeniul sănătății, și-a propus să pună pe roate un proiect promițător pentru mămicile care fie au născut prematur, fie nu au lapte suficient din varii motive. „Inițiativa a venit de la doamna Neli Revenco, vicedirectorul IMC, care ne-a împărtășit istorii de succes ale altor state în care funcționează o bancă de laptel. Ne-am gândit ca împreună să le oferim această opțiune și femeilor din Moldova. Laptele matern este vital pentru copii născuți prematur. Astfel, a luat naștere această idee. Rezervele formate vor asigura copiilor prematuri și copiilor cu patologii la naștere tot necesarul de vitamine și minerale”, explică Aza Onică.

Proiectul se numește Banca de lapte și de curând a fost aprobat de Ministerul Sănătății, urmând în cel mai scurt timp să fie funcțional. Acesta urmează să fie finanțat din mai multe surse, inclusiv de către CNAM și costă în jur de 200.000 de euro. Mamele vor fi asigurate cu tot ce trebuie ca să poată aduce în siguranță laptele la Institutul Mamei și Copilului, unde va fi depozitat într-un frigider special. Pentru aceasta, ele vor primi o pompă, o geantă specială și instrucțiunile necesare pentru condițiile optime de transportare. Înainte de a putea dona lapte, mămicile vor face toate analizele necesare, pentru siguranța bebelușilor. Aza Onică susține că mămicile sunt foarte receptive și că și-au arătat deja interesul pentru a dona. Despre acest proiect, dar și despre beneficiile inegalabile ale alăptării naturale au aflat mai multe femei care au ales să vină la seminarul „Mami, Alăptează-mă” organizat al doilea an consecutiv în cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr.1.

Seminarul interactiv a adunat peste 60 de viitoare mămici, dar și mămici cu bebeluși, care au aflat cât de importantă este alăptarea naturală. „Nicio formulă nu poate înlocui laptele matern, el fiind considerat standardul de aur pentru alimentația copilului excluziv până la vârsta de șase luni, și o dată cu începerea diversificării alimentare continuarea alăptării până la vârsta de doi ani. Laptele matern conține trei calități incomparabile - este calitativ, ieftin și cu un ambalaj frumos. Alăptarea este o metodă de profilaxie a astmului, alergiilor, la toate bolile metabolice ale secolului nostru: obezitatea, hipertensiunea pulmonară, diabetul zaharat, cât și o metodă de profilaxie a bolilor la copii. De asemenea, laptele matern previne cancerul ovarian, cancerul de vezică și de intestin”, afirmă Dorina Rotaru, pediatru neonatolog.

Peste două luni pe lume va veni băiețelul Veronicăi Sârghii. Viitoarea mămică spune că va opta pentru alăptarea la sân. Valeria Vreme este mămică deja de o lună și trei zile și spune că este pur și simplu fericită că a ales chiar din a treia de la naștere să alăpteze copilul. „Nu toate mămicile pot alăpta. Eu sunt o norocoasă și mă bucur că pot să-i ofer astfel toată dragostea și afecțiunea mea”, spune aceasta.

La eveniment a fost prezentă și Stela Grigoraș, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Fiind mamă a trei copii, ea spune că a ales să-i alăpteze pe toți. Recunoaște că nu a alăptat atât cât ar fi trebuit, din mai multe motive. Totuși ea recomandă femeile să transforme alăptarea într-o prioritate.

„Este foarte important pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului, pentru că reprezintă hrana cea mai bună sursă de nutrienți. Procesul de alăptare este unul prielnic și pentru a dezvolta relația de atașament dintre mamă și copil. Studiile demonstrează că creierul copilului se dezvoltă mult mai bine doar atunci când există o relație de atașament dintre mamă și acesta. Alăptarea o ajută și pe mamă să se refacă din punct de vedere fizic și emoțional, să prevină unele maladii, precum depresia postnatală”, le-a spus astăzi ministra Sănătății femeilor venite la eveniment.

„Alăptarea naturală înseamnă un copil sănătos, un copil dezvoltat fizic și intelectual mult mai bine, pe care-l ocolesc bolile”, a ținut să precizeze și directorul interimar al Spitalului Clinic Municipal Nr.1, Ion Artemi.

Pe lângă importanța alăptării naturale, mămicile au aflat și alte informații de la specialiștii Spitalului Clinic Municipal Nr.1, au fost demontate mai multe mituri legate de alăptare, mămicile au învățat cum să țină corect bebelușul la sân, cum să îngrijească sânul după ce alăptează, dar și de când este corect să înceapă diversificarea alimentației.

Seminarul a continuat cu sesiunea de întrebări, unde cele mai curioase mămici au vrut să afle răspunsuri de la profesioniști.

Specialiștii îndrumă viitoarele mămici ca înainte să nască, indiferent unde aleg să o facă, să frecventeze cu regularitate Școala mamelor, care se organizează în fiecare maternitate pentru a afla lucruri utile despre graviditate, naștere și profesia de mămică.

Evenimentul „Mami, Alăptează-mă!” face parte din acțiunile dedicate Săptămânii Mondiale a Alăptării, care se desfășoară în perioada 1 – 7 august 2017. Toate mămicile prezente la eveniment au primit cadouri din partea partenerilor evenimentului. Menționăm că Platforma E-Sănătate.MD se numără printre partenerii acestui eveniment.

 

 

█ Articole relaționate:

La maternitate ca acasă. Mămicile pot naște în condiții inedite la o maternitate din Chișinău

Moașele din Moldova, instruite cum să primească nașterile fiziologice de sine stătător, fără medici prin preajmă

Un bebeluș de o zi, născut cu o tumoare enormă, salvat de chirurgii Institutului Mamei și Copilului

Accesul gravidelor la investigații medicale sigure. Ce pot și ce nu pot oferi instituțiile medicale publice din Moldova