Autor: Parascovia Rogate

Un director de spital din Moldova a decedat în această dimineață din cauza cancerului. Este vorba de Mihai Gheorghiev, managerul Spitalului Raional Vulcănești, care s-a stins din viață la numai 52 ani, răpus de una dintre cele mai necruțătoare afecțiuni – cancerul limfatic sau boala Hodgkin. Gheorghiev a lucrat în instituția medicală aproape 30 de ani, specialitatea sa de bază fiind traumatologia.

Mihail Gheorghiev s-a născut în 1965 și este originar din raionul Reni, fostă unitate administrativă aflată inițial în componența județului Ismail (pe timpul României Mari), aflat acum în componența Ucrainei. Debutul în carieră l-a făcut în anul 1989, când a fost repartizat, după studii, la Spitalul Raional Vulcănești, în calitate de medic traumatolog-ortoped. După 14 ani, în 2003, acesta a fost ales deputat în cadrul Adunării Populare a Găgăuziei. A exercitat această funcție timp de patru ani. În același timp, din anul 2004 și până în 2008, până a fi desemnat director, a exercitat funcția de vicedirector medical al spitalului. 

În 2015 a fost diagnosticat cu cancer limfatic și de atunci s-a luptat cu boala, care a fost necruțătoare până la capăt. Colegii acestuia spun că moartea lui a constituit o pierdere pentru instituție.

„El a depus multe eforturi pentru dezvoltarea spitalului. În timp ce a fost director a câștigat mai mult proiecte și datorită finanțării din străinătate s-a făcut reparație în instituție. Mai exact, s-a renovat blocul de operații, secția de reanimare, laboratorul. A fost un chirurg bun și era foarte activ.  Pentru noi, decesul lui constituie o pierdere”, a declarat pentru Sănătate INFO Ana Colotenco, președintele Sindicatului din cadrul Spitalului Raional Vulcănești.

„A fost devotat instituției și un coleg bun foarte bun. Am lucrat împreună 30 de ani. Dacă era nevoie lucra și zi și noapte”, a spus și Ghenadie Selețchii, șeful secției Reanimare.

În 2014 Gheorghiev a fost blamat de colegi pentru criza salarială din instituție. Atunci s-au organizat proteste, iar managerul a vorbit deschis despre problemele instituției, care depindeau în mare măsură și modul de adminsitrare al sistemului medical per ansamblu.

Mihail Gheorghiev va fi înmormântat mâine la cimitirul din raionul Vulcănești.

 

 Articole relaționate:

Doliu în lumea medicinii. Traumatologul-ortoped Andrei Crușinschi a fost petrecut astăzi pe ultimul drum

Reforma administrativă i-a înnămolit. Spitalul din Vulcănești activează de pe o zi pe alta. Din lipsă de bani, medicii lucrează aici doar câteva ore pe zi

Reforma spitalelor nu figurează în Programul de activitate al noului Guvern. Ministrul oferă explicații