Autor: Parascovia Rogate

Medicul traumatolog-ortoped Andrei Crușinschi s-a stins din viață pe 16 aprilie, la 69 de ani, iar astăzi este condus pe ultimul drum. În cariera sa de peste 40 de ani, specialistul a reușit să îmbine cu profesionalism atât munca de medic specialist, dar și ca manager în aparatul Ministerului Sănătății și vicedirector la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie din Chișinău.

Andrei Crușinschi s-a născut la 16 noiembrie 1948 și este originar din satul Scăeni, raionul Dondușeni. Și-a făcut debutul în carieră în anul 1974 ca medic traumatolog-ortoped la Spitalul Clinic Republican, iar trei ani mai târziu - la Spitalul Raional din Florești. Din 1987 însă, conform ordinului Ministerului Sănătății a fost numit în funcția de medic specialist-consultant al Direcției curativ-profilactice a Ministerului Sănătății. În același timp, a lucrat prin cumul în calitate de traumatolog-ortoped la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie din Chișinău. Din anul 2001 a fost numit șeful  Direcției spitalicească și specializată, în 2002 - consilier al ministrului Sănătății, iar în 2005 șef interimar al Direcției principale tehnologii medicale și asigurări în medicină. Din 2008 și până acum a deținut funcția de vicedirector al Spitalul Clinic Traumatologie și Ortopedie din Chișinău.

█ Traumatologii moldoveni, instruiți să acorde ajutor medical pacienților cu traume grave. Anual, mor câteva sute de oameni care ar fi putut fi salvați 

În timpul carierei sale a participat la elaborarea și perfectarea documentelor în domeniul asigurărilor obligatorii de asistență medicală și a actelor normative în asistența medicală spitalicească și specializată. De asemenea, a contribuit la pregătirea cadrelor medicale în domeniul managementului sanitar, în cadrul catedrei Sănătate Publică și Management a USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Pe parcursul carierei sale Andrei Crușinschi a reușit să câștige respectul comunității medicale, care recunoaște că a pierdut un mare profesionist.

„Era un medic foarte dedicat specialității sale. Întotdeauna a pledat pentru dezvoltarea Spitalului de Traumatologie și Ortopedie, dar și a domeniului traumatologiei. El promova tot ce e bun și performant în societate. Era o persoană pentru care faptele vorbesc. Era o persoană informată și niciodată nu și-a pierdut interesul pentru specialitatea de medic curativ. Era blând și comunicabil. În același timp era exigent și foarte responsabil față de angajații săi”, spune Viorel Vetrilă, directorul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie.

 „A fost o personalitate și un medic traumatolog-ortoped iscusit. Am lucrat împreună în aparatul Ministerului Sănătății. Era un om disciplinat. Am pierdut un coleg, un mare profesionist”, menționează și Mihai Magdei, fost ministru al Sănătății.

„Am lucrat un an împreună la Ministerul Sănătății. Mi-a rămas în memorie ca o persoană foarte inteligentă, cultă. Era calm și înțelept. Chiar merita titlul de consilier al ministrului Sănătății, deoarece întotdeauna exprima opinii bine gândite.  De obicei, eu nu merg la ceremonii de înmormântare, dar în acest caz am venit, deoarece în viața fiecăruia dintre noi apar oameni care ne-au marcat profund. Eu chiar am avut ce învăța de la el, mai ales că eram la început de carieră”, mărturisește și Rodica Rusu-Gramma, specialist în bioetică și doctor în filozofie.

Andrei Crușinschi va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Central din Capitală.

 

 Articole relaționate:

Spitalele Toma Ciorbă și cel de Traumatologie și Ortopedie ar putea fi vândute în orice moment. Terenurile pe care se află acestea au fost scoase la privatizare, iar directorii nu știu ce urmează 

Ministerul Sănătății intenționează să preia în gestiunea sa toate spitalele administrate în prezent de Căile Ferate ale Moldovei 

Reforma spitalelor nu figurează în Programul de activitate al noului Guvern. Ministrul oferă explicații