Autor: Sabina Rebeja

Medicii traumatologi și ortopezi din Moldova au aderat la două dintre cele mai importate organizații de profil  din lume – Asociația elvețiană de Ostiosinteză și la Colegiul american al chirurgilor. Doctorii spun că acest lucru le deschide mai multe posibilități în practicarea meseriei pe care și-au ales-o. Ei vor fi instruiți în cadrul unui program „Advanced Trauma Life Support”, care presupune acordarea asistenței medicale de urgenţă pacienţilor cu diverse traume. Astfel, pe de o parte, ei vor învăța metode noi de tratament a bolnavilor cu politraumatisme, iar pe de altă parte, cursurile le oferă șansa să obțină certificate internaționale cu care doctorii moldoveni vor putea profesa oriunde în lume.

În cadrul trainigurilor urmează să fie instruiți în mod special medicii de urgență. Aceștia sunt primii care interacționează cu pacienții cu diverse traumatisme. Acestor pacienți, spun specialiștii, li se acordă asistență medicală în baza unui anume algoritm. Instruirea e binevenită, spun traumatologii, pentru că astfel urmează să fie îmbunătățită calitatea serviciilor medicale acordată în cazul pacienților grav răniți.

 Ministerul Sănătății scoate la vânzare o clădire a Spitalului de Traumatologie și Ortopedie

 „Programul presupune instruirea medicilor care se ocupă de tratamentul traumatismelor, așa ca ei să poată activa în echipe bine antrenate, să acționeze rapid  pentru a salva viața pacienților traumatizați. În urma traumatismelor, cu părere de rău decedează persoane tinere, pacienți de 20,25, 30 maxim 40 de ani și câte unul de 50. Mulți au hemoragii interne sau leziuni de ficat, alte traume și atunci trebuie să intervii urgent ca să-l poți salva. În țările unde medicii au beneficiat de aceste instruiri, mortalitatea la nivel de spital a pacientului traumatizat grav se micșorează cu 20%-30%”, a declarat medicul ortoped-traumatolog, profesorul Gheorghe Croitor.

Printre altele, programul ATLS va contribui la formarea cunoștințelor de bază necesare pentru gestionarea imediată a pacientului vătămat prin resuscitarea și stabilizarea pacientului, aranjarea în mod corespunzător pentru transferul inter-spital al pacientului, asigurarea îngrijirii optime în timpul evaluării, resuscitare, sau procesul de transfer etc. Totodată, a precizat specialistul, medicii vor primi și satisfacție profesională, dacă vor putea salva mai mulți pacienți, iar bolnavii vor fi și ei mulțumiți de asistența primită.

„Pentru medicii care tratează rar traume, cursul ATLS oferă o metodă simplă pentru evaluarea si tratarea victimelor unui eveniment grav. Pentru medicii care tratează boala traumatică în mod frecvent, cursul este o „schelă” pentru evaluare, tratament, educație și asigurarea calității”, a precizat Gheorghe Croitoru.

De asemenea, participarea medicilor în cadrul traininguri-lor poate aduce schimbarea și îmbunătăți standardele de calitate a serviciilor, așa ca acestea să corespundă celor internaționale. Însă la nivel național nu se vor schimba protocoalele clinice, iar specialiștii întrezăresc mai mult probleme tehnice și financiare în acordarea asistenței medicale de urgență în cazul traumelor grave.

 █ „Suntem deprinși cu promisiuni”. Centrul de Combustie fără echipamente moderne, deși ministrul Sănătății a promis la începutul anului 

„Astfel de standarde sunt aplicate în 63 de țări ale lumii. Problema este că standardele sunt implementate în țările economic dezvoltate, iar așa cum Republica Moldova se înscrie în categoria țărilor slab dezvoltate, acest proces va dura. Noi avem protocoale clinice după care medicii deja lucrează.  Însă, cu părere de rău, pe asistența aceasta noi nu avem protocoale clinice standardizate. Posibilitatea implementării eventuală ale acestora, depinde și de asigurarea tehnico-materială ” a mai spus Gheorghe Croitor.

Vicedirectorul medical al Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Andrei Crușinschi spune că „orice colaborare cu specialiștii din alte țări este binevenită din mai multe puncte de vedere, atât tehnic, cât și practic. Le susținem și suntem gata să colaborăm. Tehnicile care se efectuează în alte țări nu se deosebesc cu mult de tehnicile care sunt la noi, nu va fi greu, la acest capitol să le implementăm”, a precizat Crușinschi.

Deja 17 medici au beneficiat de traininguri în domeniul suportului vital avansat în traume. Printre aceștia, traumatologi, anesteziologi, etc.

În Moldova, mor anual 500-600 de persoane din cauza traumatismelor grave. Specialițtii speră ca în urma instruirii medicilor în cadrul programul „Advanced Trauma Life Support”, acest număr se va reduce măcar cu 10 la sută.

Vom preciza că Asociația traumatologilor și ortopezilor din Moldova are în prezent în jur de 230 de membri.

 

 Articole relaționate:

Spitalele Toma Ciorbă și cel de Traumatologie și Ortopedie ar putea fi vândute în orice moment. Terenurile pe care se află acestea au fost scoase la privatizare, iar directorii nu știu ce urmează 

Ministerul Sănătății intenționează să preia în gestiunea sa toate spitalele administrate în prezent de Căile Ferate ale Moldovei 

Reforma spitalelor nu figurează în Programul de activitate al noului Guvern. Ministrul oferă explicații