Autor: Silvia Rotaru

Naștere prematură, avort spontan, o dezvoltare anormală a fătului, deces antenatal sau oprirea în evoluție a sarcinii sunt doar câteva dintre consecințele nefaste ale consumului de alcool în timpul sarcinii, potrivit specialiștilor. Alcoolul poate ucide, iar urmările consumului acestuia de către o gravidă sunt și mai grave, decât în cazul unei femei care nu poartă o sarcină. Despre aceasta, dar și cum să lupte cu acest viciu au aflat mamele și viitoarele mame în cadrul celei de-a treia ediții a campaniei sociale „Too Young To Drink”- „Sunt prea mic ca să beau”, organizată de Spitalul Municipal Nr.1. Anual, la această maternitate se nasc în jur de nouă mii de bebeluși.

Este cunoscut faptul că Moldova este fruntașă la consumul de alcool, iar acesta este folosit și de către femeile însărcinate și viitoarele mame, iar urmările le suportă o generație întreagă.

„Astăzi tot mai multe femei însărcinate consumă alcool, iar consecințele le suportă, de obicei, copiii care se nasc cu diverse malformații. Dacă vrem să creștem o generație sănătoasă, trebuie în comun cu toată societatea să informăm tinerele mame la ce riscuri se expun când consumă băuturi alcoolice”, a ținut să precizeze directorul Spitalului Clinic Municipal nr.1, Iurie Dondiuc.

„Dacă gravida timp de nouă luni de zile respectă regimul alimentar, evită tutunul și alcoolul, atunci ea cu siguranță va naște un bebeluș sănătos”, afirmă și Mihai Moldovanu, Șeful Direcției Sănătate din cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

Responsabilul a mai menționat că pe an ce trece în Moldova crește incidența consumului de alcool. În anul 2016 la evidența medicilor de familie se aflau peste 10.000 de persoane, dar aceasta nu este o cifră reală, pentru că de cele mai multe ori oamenii evită să recunoască că sunt consumatori de alcool. 

„Consumul excesiv de alcool este o problemă foarte serioasă, o problemă pe care o putem preveni prin informarea corectă a întregii societăți, dar mai cu seamă a femeilor însărcinate”, mai spune acesta.

Specialiștii din domeniul ginecologiei și obstetricii au ținut să atenționeze mamele că este periculos să consumi alcool în timpul sarcinii, deoarece duce inevitabil la apariția Sindromului Alcoolic Fetal(SAF).

„Sindromul Alcoolic Fetal este o tulburare gravă de dezvoltare provocată de consumul de alcool de către mamă în perioada intrauterină. Acesta se manifestă prin întârzieri de dezvoltare, atât în perioada prenatală, cât și postnatală, tulburări ale sistemului nervos central și malformații sau trăsături anormale cranio-faciale, dar afectează și alte organe și sisteme”,  afirmă Iulia Gavriluţa, managerul serviciului pediatric al Spitalului Clinic Municipal nr.1.

Cercetările arată că și o cantitate neînsemnată de alcool consumată în timpul sarcinii, afectează capacitatea mentală a copilului. Din păcate, în Moldova nu există o statistică privind incidența consumului de alcool în rândul femeilor însărcinate. Cu toate acestea medicii spun că există destule cazuri când femeile însărcinate consumă alcool, dar nu recunosc asta.

„Sarcina și alcoolul sunt incompatibile, de aceea este strict interzis consumul de alcool în timpul sarcinii indiferent de proveniență. În Republica Moldova nu avem o statistică privind consumul de alcool în rândul gravidelor și nici nu avem specialiști care să se ocupe de aceasta. În Europa se realizează astfel de statistici, mai ales, în cazul dezvoltării Sindromului Alcoolic Fetal. De exemplu, în Franța și Italia 2-4 copii dintr-o mie se nasc cu acest sindrom, iar în SUA - doi copii dintr-o mie. Femeile însărcinate, de obicei, ascund acest fapt, pentru că este ceva intim. În timpul sarcinii este permis o ceșcuță de cafea, dar nicidecum alcool, spune Alina Bejan, vicedirector pe probleme obstetricale, medic obstetrician-ginecolog.

Irina este la a doua sarcină și spune că, de obicei, mamele la prima sarcină își mai permit să servească, dar la a doua sau a treia, deja sunt mult mai precaute.

„La prima sarcină, chiar dacă ești destul de informat, ai tendința să nu crezi în totalitate și atunci îți permiți să bei alcool, atunci la a doua sarcină tu devii mai responsabilă, chiar de la începutul sarcinii și atunci preferi să eviți consumul de alcool, decât să tratezi anumite complicații care ar putea să apară după”, spune viitoarea mămică.

În cadrul evenimentului studenții Colegiului de Medicina din Chișinău au organizat un flashmob cu mesajul „Nu alcoolului în sarcină”.

Potrivit staticilor anul trecut în Moldova s-au născut 40.506 copiii, iar 5,4 la sută dintre aceștia au fost născuți prematur cu 0,4% mai mult decât în anul 2015.

 

█ Articole relaționate:

La maternitate ca acasă. Mămicile pot naște în condiții inedite la o maternitate din Chișinău

Moașele din Moldova, instruite cum să primească nașterile fiziologice de sine stătător, fără medici prin preajmă

Un bebeluș de o zi, născut cu o tumoare enormă, salvat de chirurgii Institutului Mamei și Copilului

Accesul gravidelor la investigații medicale sigure. Ce pot și ce nu pot oferi instituțiile medicale publice din Moldova