Redactor: Elena Cioina

Autoritatea Națională în Sănătate din Franța a actualizat recomandările pentru medici privind identificarea bebelușilor cu „sindromul copilului scuturat”. Aceasta este o formă de abuz mai puțin înțeleasă, dar care poate avea consecințe dramatice, scrie Sciences et Avenir. De la 10 la 40 la sută dintre micuți decedează din cauza complicațiilor.

Sindromul copilului zdruncinat apare atunci când un adult zdruncină un copil care, de exemplu, plânge neîncetat. Acest lucru se întâmplă adesea când adulții sunt exasperați, furioși sau obosiți și nu mai suportă plânsul.

Înalta Autoritate în Sănătate, care a alertat despre acest fenomen încă în 2011, face referință la simptome mai puțin specifice, care fac dificilă stabilirea unui diagnostic clar. În ultimii ani, datorită evoluției științei, medicii pot stabili deja un diagnostic corect, se arată într-un comunicat al organizației.

Aflați mai multe despre acest sindrom

„Sindromul copilului scuturat este analizat înainte ca doctorul să stabilească vreo afecțiune neurologică, cum ar fi unele forme de hematom subdural (SDH), ceea ce înseamnă acumulare de sânge în craniu, în interiorul meningelor sau hemoragiile retiniene (HR), care reprezintă o scurgere de sânge în retina ochiului, provocată de ocluzia unei vene. Acestea pot fi confirmate printr-o procedură de imagistică a creierului sau RMN și o examinare a fondului ochiului”, explică Autoritatea Națională în Sănătate.

În cazul unor suspiciuni, copilului i se va acorda ajutor pediatric imediat în spital, iar medicul este obligat să întocmească în mod imperativ un raport pe care-l va prezenta procurorului care se ocupă de protecția drepturilor copilului.

Odată cu stabilirea noilor recomandări, Autoritatea Națională în Sănătate din Franța vrea să le permită doctorilor, care joacă un rol important în tratamentul copiilor, să afle mai multe despre acest sindrom, să identifice mai ușor cazurile sau să prevină reapariția acestora.

De asemenea, noile recomandări au menirea să încurajeze medicii să informeze în mod sistematic toți părinții, la nașterea copilului, despre gravitatea sindromului copilului zdruncinat  și despre felul în care acesta poate fi evitat.

În fiecare an, în Franța sunt înregistrați cel puțin 200 de copii cu sindromul bebelușului zdruncinat. Cifra este subestimată însă de către Autoritatea în Sănătate, care crede că numărul victimelor ar fi mult mai mare. Între 10% și 40% dintre copiii diagnosticați cu acest sindrom, din păcate, decedează. Ceilalți rămân cu sechele grave pentru tot restul vieții – au dificultăți de învățare, epilepsie, tulburări vizuale și chiar paralizie. În cele mai multe cazuri este vorba de bebeluși sub șase luni, cel mai frecvent băieți. 

 

 Articole relaționate:

Când îi formăm deprinderea celui mic să meargă la oliță

Tot mai multe gravide din Moldova consumă alcool. În consecință, mai mulți copii se nasc prematur sau bolnavi

Un bebeluș de o zi, născut cu o tumoare enormă, salvat de chirurgii Institutului Mamei și Copilului