Autor: Sorina Bujarov

Ceaiurile din plante sunt folosite pentru tratarea multor afecţiuni. Însă câțiva cercetători sunt de părere că acestea pot dăuna sănătății. Potrivit unei analize efectuată recent de către Institutul Federal pentru evaluare a riscurilor din Berlin, ceaiurile de plante conţin un nivel extrem de ridicat de alcaloizi de pirolizidină în multe sortimente, acestea fiind foarte periculoase pentru sănătate. Ei au asociat efectul pe care îl provoacă acestea în organism cu cel al fumatului.

Cercetătorii institutului au supus testelor peste 220 de sortimente de ceaiuri de plante disponibile în comerţ. În majoritatea dintre acestea s-a descoperit un nivel foarte mare de alcaloizi de pirolizidină, compuşi chimici de origine vegetală cu proprietăţi cancerigene, relatează agerpres.ro.

Aceste substanţe, în mod normal, sunt sintetizate de multe plante ca mod de apărare împotriva dăunătorilor, însă unele dintre ele depăşesc cu mult pesticidele produse artificial. Specialiştii au depistat mai mult de 500 de alcaloizi de pirolizidină în peste 6.000 de plante. Una dintre aceste plante este limba mielului (Borago officinalis). „Alcaloizii de pirolizidină se găsesc în toate părţile acestei plante - rădăcini, tulpină, frunze şi flori. De regulă, frunzele tinere de limba mielului sunt folosite la gătit, însă nu se ştie cât de mulţi alcaloizi de pirolizidină cancerigeni ajung în acest mod în alimentaţie”, a explicat Till Beuerle, cercetător la Institutul de Biologie Farmaceutică de pe lângă Universitatea tehnică Braunschweig.

Cruciuliţa, tătăneasa sau podbalul se numără printre plantele cu un conţinut ridicat de alcaloizi de pirolizidină. Cu toate că majoritatea acestor plante nu sunt utilizate direct în bucătărie, ele constituie un pericol pentru om, precizează experţii germani. Ei atenţionează că plantele bogate în alcaloizi de pirolizidină pot dăuna sănătăţii şi în mod indirect. Consumul accidental de către bovine al acestor plante face ca animalele să se îmbolnăvească de ciroză hepatică, iar consumând carne şi lapte aceste substanţe cancerigene pot ajunge în corpul uman.

„Este comparabil cu fumatul. Acestea sunt doze mici de venin care ajung cu regularitate în organism în decurs de mulţi ani. De aceea, este necesar, pe de o parte, de a educa consumatorii, iar pe de altă parte - de a exclude pătrunderea alcaloizilor de pirolizidină în lanţul alimentar”, a mai subliniat expertul Till Beuerle.  Alcaloizii de pirolizidină devin şi mai periculoşi când aceştia se găsesc în miere. Mierea germană şi cea europeană, în general, nu conţine aproape deloc compuşi cancerigeni, însă mierea de import, în special cea din America de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, s-ar putea să nu fie sănătoasă. Astfel, specialiştii de la Institutul pentru evaluarea riscurilor din Berlin recomandă femeilor însărcinate, mamelor care alăptează, dar şi copiilor să consume mai mult produse europene sau să schimbe des marca de miere.

 

Articole relaționate:

Două chimicale din ambalajele alimentare cresc riscul de obezitate şi diabet la copii 

Extractul dintr-o plantă medicinală chineză, mai cancerigen decât tutunul 

Suplimentele de vitamine sunt periculoase