Autor: Irina Papuc

Doi agenți economici și-au depus ofertele pentru parteneriatul public în hemodializă. Termenul de depunere a ofertelor a expirat pe data de 25 februarie. Deocamdată, se ține în secret numele acestora și intențiile de investiții.

Ministerul Sănătății are doi pretendenți care sunt gata să învestească în serviciul de hemodializă. Din a doua încercare, deoarece după expirarea primului termen nu a fost depusă nicio ofertă,  instituția fiind nevoită să prelungească termenul. Alexandru Cerbu, șeful Direcției de planificare și dezvoltare strategică, a refuzat însă să ne ofere detalii despre aceștia. Astfel nu se cunoaște nici cine sunt, dacă este vorba despre firme autohtone sau internaționale și nici detalii financiare. „Nu am voie să dezvălui așa date”, a argumentat Cerbu.

Cert este că numele câștigătorului îl vom afla peste 30 de zile, atunci când va fi făcut public rezultatul concursului. Timp de alte 45 de zile, Ministerul Sănătății și câștigătorul vor discuta detaliile de țin de investiții și responsabilitățile părților, ne-a spus Alexandru Cerbu.

Serviciul de hemodializă va trece în gestiunea privaților pe o perioadă de 12 ani, după ce statul a anunțat o intenție de parteneriat public-privat în vara anului trecut. Câștigătorul concursului va trebui să repare secțiile de hemodializă de la Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei și Copilului, din cadrul Spitalului de Urgență, de la Spitalul municipal „Sfânta Treime”, Spitalul municipal din Bălți, precum și din spitalele raionale Cahul și Comrat și crearea altor noi în raioanele Edineț, Drochia, Ungheni, Soroca și Căușeni. O altă condiție impusă de Ministerul Sănătății era ca agentul economic că dețină peste 2.000 de mașini de hemodializă în lume și proiecte finanțate în sumă nu mai mică de 250 de milioane de euro. Atunci, presa a scris că condițiile avantajează agenții economici străini.

Acum , în spitalele din țară funcționează 80 de aparate de hemodializă, pe când ar mai fi nevoie de încă 200. Anual, se efectuează câte 48 de mii de ședințe pentru 440 de bolnavi cu insuficiență renală, care nu pot trăi fără această procedură. Potrivit Studiului de fezabilitate publicat de către minister, o ședință de hemodializă va costa după implementarea PPP dublu decât acum - 1.600 de lei în loc de 800.

 

Citește la aceeași temă:

Avalanșa de oferte pentru PPP în dializă nu se produce. Termenul de depunere a dosarelor a fost amânat cu 50 de zile. Până acum nu a fost depusă nicio ofertă 

Se caută un investitor cu cel puțin 100 de mii de euro în cont care să învestească în serviciul de hemodializă 

Hemodializă, cu utilaj insuficient şi învechit

O ședință de hemodializă va costa dublu decât în prezent după ce serviciul va fi preluat, pentru 12 ani, de către o companie privată