Redactor: Irina Papuc

După aproape cinci luni de la anunţarea licitaţiei pentru modernizarea mai multor secții de hemodializă din țară, Ministerul Sănătăţii a selectat în sfârşit o firmă cu care urmează să semneze un contract. Potrivit unui comunicat informativ publicat în Monitorul Oficial, câştigător a fost declarat consorţiul BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH, o firmă total necunoscută. Din informaţiile publice rezultă că firma a fost fondată la 5 octombrie 2013, numai cu o lună înainte de anunţarea concursului, scrie ziarul Adevărul Moldova.

Autorul articolului notează că firma este înregistrată în orăşelul german Bad Homburg, o suburbie a Frankfurtului și are un capital social de 25.000 de euro. Compania prestează servicii de comerț și distribuție a produselor farmaceutice şi consumabilelor medicale, în special a echipamentelor de hemodializă. Nu există, însă, niciun număr de telefon sau vreo adresă de e-mail pentru contacte.

Decizia de a selecta această companie este neclară, deoarece nu întrunește condițiile impuse de Ministerul Sănătății, cele mai dure fiind experienţa de cel puţin 25 de ani în domeniu și finanţarea de minimum 250 de milioane de euro în ultimii trei ani. O altă condiţie era să aibă în exploatare cel puţin 2.000 de aparate de hemodializă la nivel mondial.

Alexandru Cerbu, şeful Direcției planificare şi dezvoltare strategică din cadrul Ministerului Sănătăţii, a spus că firma aleasă este una solidă și că este vorba despre gigantul german B. Braun Avitum. Întrebat de ce grupul german nu a participat direct la concurs şi s-a folosit de un intermediar, Alexandru Cerbu a declarat că nu poate oferi mai multe detalii.

Sursa citată mai precizează că autoritățile se ascund după clauze de confidențialitate chiar și atunci când nu este necesar, lăsând astfel mai multe detalii în umbră. De vină ar fi Legea parteneriatelor publice-private care nu prevede clar ce documente pot fi făcute publice și care țin de confidențialitate.

Compania aleasă în urma concursului organizat de către Ministerul Sănătății urmează să modernizeze centrele de dializă de la Spitalul Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Spitalul de Urgenţă şi Spitalul „Sfânta Treime“ din Chişinău, Spitalul municipal din Bălţi şi cele raionale din Cahul şi Comrat. În plus, va deschide centre de dializă în spitalele din Edineţ, Drochia, Ungheni, Soroca şi Căuşeni şi va putea administra toate aceste secţii timp de 12 ani.

Articolul integral îl puteți citi pe pagina Adevărul Moldova.

Articole relaționate:

Doi agenți economici și-au manifestat interesul de a investi în serviciul de hemodializă

Avalanșa de oferte pentru PPP în dializă nu se produce. Termenul de depunere a dosarelor a fost amânat cu 50 de zile. Până acum nu a fost depusă nicio ofertă 

Se caută un investitor cu cel puțin 100 de mii de euro în cont care să învestească în serviciul de hemodializă 

Hemodializă, cu utilaj insuficient şi învechit