Redactor: Irina Papuc

Un cuplu din Marea Britanie, care și-a pierdut fiica după șase ore de la naștere în cadrul unei unități condusă de o moașă, atenționează asupra pericolelor care există în cazul în care nașterea are loc în altă parte decât într-un spital.

Rhiannon Davies și Richard Stanton au declarat la un post local de televiziune că noile proiecte susținute de Sistemul Național de Sănătate sunt un pericol pentru viitorii părinți. Potrivit Daily Mail, sistemul de sănătate britanic trece printr-o reformă radicală, ce încurajează femeile să nască acasă sau în cadrul unor unități conduse de o moașă.

Fiica celor doi a murit la 1 martie 2009, după ce a suferit o afecțiune rară, provocată de o scurgere de sânge de la făt la mamă în timpul sarcinii.

Rhiannon Davies a suferit mai multe complicații în ultima lună de sarcină, fiind nevoită să viziteze mai mulți medici și să facă mai multe teste. Într-un final, medicii responsabili de sănătatea ei, au determinat-o să nască la Spitalul comunitar din Ludlow, condus de o moașă. Această unitate se afla la 40 de minute de cel mai apropiat spital regional, din Shrewsbury.

După doar două ore de la naștere, era extrem de slăbită, iar corpul ei era rece. Din cauza faptului că nimeni nu înțelegea ce se întâmplă cu ea, fetița ajunse în comă, însă în lipsa unui clinician nu s-au luat măsuri. Ea a fost transportată în scurt timp cu elicopterul la Spitalul din Birmingham, unde a murit în aceeași zi.

O anchetă desfășurată în anul 2012 a concluzionat că medicii se fac vinovați de faptul că nu au îngrijit de femeia gravidă în ultima lună, iar moarte micuței a survenit anume din cauza faptului că nu a fost născută în condiții adecvate.

█  Teste de calificare mai complicate pentru doctorii străini, care vor să muncească în Marea Britanie. Părerile sunt contradictorii 

Cuplul Rhiannon Davies și Richard Stanton s-au căsătorit în anul 2011. Astăzi ei îi îndeamnă pe toți tinerii din Marea Britanie care doresc să devină părinți să nască într-un spital mare. Rhiannon recunoaște că a făcut o greșeală, acceptând să aducă pe lume copilul la o unitate rurală. „Când ești însărcinată, ești doar cu gândul la copilul tău și asculți tot ce-ți spune medicul”. În pofida reformei care are loc în sistemul medical britanic, cuplul crede că fiecare trebuie să aibă dreptul să aleagă unde să-și aducă pe lume urmașii.

Reforma începută în sistemul de sănătate prevede încurajarea mămicilor sănătoase să nască fie acasă, fie într-o unitate rurală, condusă de o moașă. Specialiștii au explicat că nașterea este un proces fiziologic, și nu o boală, de aceea mămicile sănătoase nu au nevoie de un pat de spital. Un alt argument a fost și taxele mai mici, pentru nașterile în unitățile rurale conduse de moașe, deși diferențele sunt de doar câteva sute de lire sterline. Unitățile de moașe au o capacitate de cinci-zece paturi, iar doctorii sunt chemați numai în cazuri de urgență.

 

  Articole relaționate:

Mii de proaspete mămici evacuate la mijlocul nopții din spitale, din cauza lipsei de personal medical 

Un spital din Anglia cheltuie peste 800 mii de dolari ca să-şi cazeze pacienţii într-un hotel de lux 

Cadrele medicale din Marea Britanie ar putea fi urmărite penal pentru indiferență față de pacienți