Autor: Virginia Dumitraș

Directorul spitalului clinic municipal pentru copii „V. Ignatenco“, Nicoale Starciuc, îl acuză pe șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău că ar fi destituit două persoane din funcție de conducere pentru a numi alte persoane „mai apropiate“. La rândul său, Mihai Moldovanu se apără și spune că fostul director și-a  scris singur cererea și deja a acceptat o nouă funcție – cea de vicedirector.

În cadrul unei conferințe de presă, Nicolae Starciuc, fostul director al spitalului clinic municipal pentru copii „V. Ignatenco“ susține că Mihai Moldovanu, șeful Direcției de sănătate din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău, l-ar fi destituit din funcție motivând că „a atins vârsta de 65 de ani“, când ar trebui să fie deja la pensie. Potrivit acestuia, în aceeași zi pe 19 iunie ar fi fost demisă și colega acestuia Elena Șauga, vicedirectorul aceleiași instituții.

„A fost trimisă o comisie incompetentă, formată din oameni care sunt departe de medicină. Au constatat că nu este un capac la un veceu sau că o țeavă nu e acolo… Scopul a fost să declanșeze o dezordine în spital și să se ajungă la această situație“, susține Nicolae Starciuc.

Deși nu a vrut să dea nume, fostul director a insinuat că fotoliul acestuia ar urma să fie ocupat de către o persoană „apropiată domnului Moldovanu“. „I-am cerut domnului Moldovanu să rămân în această funcție până în 31 decembrie 2015 și după aceea plec, eu înțeleg că trebuie de schimbat managerul, dar trebuie să fie pregătiți specialiști de rezervă pentru această funcție“, a mai spus fostul șef de spital.

 Grupul de chirurgi de la Valentin Ignatenco explică de ce au postat filmulețul pe internet: „Suntem nevoiți să încălcăm regulile de bioetică. O să-l invităm și pe Andrei Usatîi să asiste la operații” 

El susține că în curând îl va acționa în judecată pe Moldovanu și că nu-l interesează fosta funcție. „Nu vreau să revin în funcție, sunt cetățeanul acestei țări și nu mi-e indiferent cum se va dezvolta acest spital. O să-l acționez în judecată. Lucrurile ilegale cu încălcarea procedurilor, cu încălcarea legii nu trebuie să aibă loc“, a mai adăugat Nicolae Starciuc după ce a menționat că Moldovanu n-ar avea dreptul să-l demită și că decizia ar trebui să aparțină Consiliului Municipal.

„Nu l-am demis eu, el singur a scris cerere“

La rândul său Mihai Moldovanu susține că lucrurile stau altfel. „Dar care-i treaba lui pe cine o să numesc eu? El are vârsta de 69 de ani și trebuia să plece acum patru ani. O să numim o persoană care va merita și care va fi cea mai bună. El era depășit de timp. Era bun poate doar pentru ca să stea de pază la intrare în spital, dar mai mult de nimic“, a declarat Mihai Moldovanu.

Șeful direcției de sănătate din cadrul primăriei municipiului Chișinău a invocat și alte nereguli care, potrivit lui, ar fi apărut din cauza „managementului prost“ și la rândul său îl acuză de nepotism pe fostul director al instituției.  „Dezastrul care este astăzi este meritul lui: problema cu bormașinile, încălcările financiare și relațiile interpersonale în colectiv. Angaja la serviciu oameni care nu veneau la muncă și ridica el banii și multe lucruri. Sigur, nu i-a plăcut acest lucru el a crezut că este cel mai bun, dar este cel mai rău manager din sistemul de sănătate. Este și vina mea că nu am făcut tot posibilul ca să plece mai înainte. A spus ce i-a convenit“, a declarat Mihai Moldovanu.

Totodată, el susține că Nicolae Starciuc nu a fost demis. „Nu l-am demis eu, el singur a scris cerere ca să treacă din funcția de director în cea de vicedirector. El de pe 19 iunie este vicedirector“, explică șeful Direcției de sănătate din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău.

█ Andrei Usatîi, mustrat de Iurie Leancă. Premierul este nemulțumit de măsurile luate de ministrul Sănătății în cazul operațiilor cu bormașina industrială 

Potrivit acestuia, nici vicedirectorul Elena Șauga nu a fost demisă. „Ea a scris singură cererea. Doamna Șauga a trecut din funcția de vicedirector în șef de secție“, a conchis Mihai Moldovanu.

Spitalul are un manager nou

Ulterior, am revenit la Nicolae Starciuc, care a recunoscut că va reveni la spital în funcția de vicedirector și că și-a scris singur cererea. A venit cu o altă explicație. „Am fost șantajat că dacă nu scriu mă dau afară și m-am gândit că nu vreau să rămân fără lucru“, a mai spus Nicolae Starciuc.

Acum, managerul spitalului este Neli Mătrăgună. „Neli Mătrăgună a fost numită în această funcție prin ordinul meu. Este șefa secției de pediatrie. Nu este din niciun partid, nu este rudă cu nimeni. Ea este numită director acum, până la numirea altui director. Vom anunța concurs “, a mai spus Moldovanu.

Reamintim că anul trecut, spitalul „V. Ignatenco“ a ajuns în atenția presei internaționale, după ce pe internet au apărut imagini cum doi medici operează un copil folosind o bormașină industrială.

█  Articole relaționate:

Operează copiii cu bormașina industrială. Se întâmplă la Spitalul „Valentin Ignatenco” 

A vizitat spitalul „Valentin Ignatenco”, dar nu a găsit nicio bormașină industrială. Andrei Usatîi: Filmulețul a fost postat pentru a discredita activitatea instituției 

Incidentul de la Maternitatea nr 1, unde infirmiera a încurcat cadavrele, în atenția presei internaționale. „Este o imagine proastă mai ales acum în contextul semnării Acordului de Asociere“