Autor: Irina Papuc

Cei trei viceminiștri ai Sănătății Aliona Serbulenco, Liliana Iașan și Oleg Creciun nu vor mai fi miniștri adjuncți ai Sănătății, întrucât Guvernul a decis să lichideze această funcție. În total, din actualul Guvern 38 de viceminiștri rămân fără serviciu. Totuși, aceștia ar putea aspira la funcția de secretar de stat sau subsecretar. Ce-i drept, Guvernul nu știe încă de câți specialiști de acest fel are nevoie.

Funcția de viceministru al Sănătății nu se mai regăsește în noua Lege cu privire la Guvern, publicată ieri pentru dezbateri publice. Locul acestora urmează să fie luat de secretarii de stat și subsecretari. Deși în Nota Informativă a documentului se menționează că 38 de miniștri adjuncți își pierd funcțiile nu este clar câți subsecretari vor fi angajați.

Astăzi premierul Pavel Filip a declarat, în cadrul unui eveniment privind reforma administrației publice centrale, că funcția secretarilor de stat și subsecretarilor va fi foarte importantă.

„Este un element foarte important, deoarece trebuie să recunoaștem că miniștrii și viceminiștrii sunt funcții politice. Este foarte important să păstrăm memoria instituțională. Acestea sunt persoanele care nu vin și pleacă odată cu instituirea unui Guvern”, a declarat Filip. Deși pare că totul a fost bine pus la punct, Guvernul încă nu știe de câți subsecretari va fi nevoie. „Niciun domeniu nu trebuie să rămână în afara atenției”, a dat asigurări premierul.

Așadar, în această ordine de idei, în funcții nu se vor mai regăsi Aliona Serbulenco, medic șef sanitar de stat, Liliana Iașan, responsabilă de domeniul asistenței medicale primare și Oleg Creciun, responsabil de sistemul spitalicesc.

Astăzi i-am contactat pe toți trei ca să-i întrebăm ce vor face mai departe. Liliana Iașan a fost deranjată de întrebare și ne-a redirecționat către serviciul de presă. La rândul său, Oleg Creciun a blocat telefonul redacției, astfel încât să nu poată fi sunat, fiind deranjat de întrebările reporterilor Sănătate INFO. Menționăm că Oleg Creciun declara anterior pentru Sănătate INFO că este membru al PDM.

Cea mai deschisă pentru comunicare a fost Aliona Serbulenco. Funcționarul dă asigurări că nu insistă pentru ocuparea unei funcții. Vrea să știe că este nevoie de ea și atunci ar putea accepta.

„Din prima zi când am venit la Ministerul Sănătății am știut că este o funcție temporară. Atunci când lucram în centru raional, aveam aspirația de a ajunge la Ministerul Sănătății, dar nu pentru funcție, ci pentru ca să fiu de folos colegilor mei. Dacă am putut soluționa problemele colegilor mei, dacă am putut să le fiu de ajutor, atunci aceasta pentru mine este cea mai mare răsplată”, spune Aliona Serbulenco. Nu a luat până acum în calcul funcția de secretar de stat, spune ea.

 

„Ar fi un obiectiv, nu m-am gândit dacă vreau să-l realizez. Aș vrea să știu că este nevoie de mine și de experiența mea, dacă mi se va da votul de încredere atunci voi accepta. Pe mine nu mă sperie reformele. Am fost prima generație a rezidențiatului, a fost ceva absolut nou. Acum fac doctoratul, în curând susțin teza de doctor și fac parte din prima promoție care a susținut masteratul în Sănătate Publică. Am trecut prin numeroase reforme în cariera mea”, a mai adăugat funcționarul. Menționăm că Aliona Serbulenco este membru PDM din 2011. Ea a venit în funcția de viceministru în august 2015, însă a mai deținut o funcție publică la Ministerul Sănătății în perioada 2008-2011. Este medic obstetrician-ginecolog de profesie și și-a început activitatea la Spitalul Raional Cantemir. Din ianuarie 2012 și până la ultima numire, ea a deținut funcția de director medical la clinica de medicină estetică Sancos.

Precizăm că proiectul Legii Guvernului a fost publicat ieri pentru dezbateri publice, iar astăzi au fost făcute primele declarații oficiale despre felul cum va arăta Executivul. Legea urmează să fie votată în Parlament. 

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății nu va mai exista: se va numi centru de creare a politicilor 

Grigoraș, Glavan, Buga ori Buliga. Ce șanse au să devină miniștri ai Sănătății și Protecției Sociale

Scenarii la Guvern. Ministerul Sănătății și Centrul Național de Management în Sănătate ar putea fi comasate

Ion Gumene, Expert-Grup: „Nu contează atât de mult structura Guvernului, cât persoana care va fi ministru”

Regionalizarea spitalelor, făcută pe la spatele directorilor. Ruxanda Glavan promite un proiect pilot de comasare, de la toamnă