Autor: Silvia Rotaru

Copiii cu malformații la inimă nu vor mai fi trimiși peste hotare pentru operații, fără acordul specialiștilor de la Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Republican. Ministerul Sănătății a emis un ordin care reglementează tratamentul chirurgical al acestor pacienți. Deocamdată documentul nu este publicat, însă într-un comunicat de presă, autoritatea își explică decizia prin faptul că mai mulți pacienți mici ar fi fost operați în străinătate, deși puteau beneficia de tratament gratuit în Moldova.

Potrivit Ministerului Sănătății, în fiecare an, cel puțin 15 copii cu malformații cardiace congenitale, care puteau fi operați gratuit la Spitalul Clinic Republican sau Institutul Mamei și Copilului, au făcut tratamente costisitoare în străinătate.

În comunicat se mai spune că medicii de familie și specialiștii din spitale vor trebui să elibereze bilet de trimitere pentru copiii diagnosticați cu malformații cardiace congenitale către Institutul Mamei și Copilului. Astfel, pacienții vor fi examinați obligatoriu de un consiliu medical din care vor face parte medici cardiologi, cardiologi intervenționiști, cardiochirurgi și pediatri.  Aceștia vor stabili metoda potrivită de tratament pentru fiecare copil în parte. Tot acest consiliu va elabora un raport medical, în care va argumentă necesitatea efectuării tratamentului în clinicile de peste hotare, în cazul în care minorii nu vor putea fi operați în țară. Această decizie era luată până acum doar de către medicii neonatologi, care nu se consultau cu specialiștii din domeniul cardiologiei sau cardiochirurgiei.

Ordinul mai stabilește și elaborarea Registrului de evidență a persoanelor cu malformații congenitale cardiace. O bază de date care va include toți copiii operați în țară sau peste hotare. Aceștia vor fi monitorizați în decursul vieții, deoarece în perioada adolescenței și maturității pot apărea tulburări ale circulației sangvine.

De asemenea, toate gravidele vor efectua screeningul ecocardiografic fetal obligatoriu. Dacă în urma investigației la făt va fi suspectată  o malformație cardiacă congenitală, atunci femeia va fi examinată de  urgență de o echipă de medici cardiologi, pediatri și cardiochirurgi. Aceasta va fi internată de urgență la Institutul Mamei și Copilului, dacă specialiștii vor confirma diagnosticul de malformație cardiacă congenitală.

Potrivit datelor preliminare ale Centrului Național de Management în Sănătate, anul trecut, în Moldova s-au născut cu malformații cardiace congenitale în jur de 400 de copii din totalul de 38 de mii 538 de bebeluși.

Vara trecută, într-o investigație realizată de Sănătate INFO, mai multe mame s-au plâns că au fost nevoite să cheltuie bani enormi pentru a-și opera micuții în străinătate, deși ar fi putut face acest lucru în Republica Moldova. Ele au aflat însă despre acest lucru abia după intervențiile chirurgicale și s-au arătat nemulțumite de faptul că doctorii la care s-au adresat acasă nu le-au vorbit despre posibilități. Mai mult, aceștia ar avea puse la punct scheme foarte bune pentru a trimite pacienții peste hotare.

█ Operațiile pe cord la copii, business profitabil pentru unii doctori din Moldova

Tot atunci, șeful secției chirurgie malformații cardiace congenitale de la Spitalul Clinic Republican, Liviu Maniuc declara pentru Sănătate INFO că în perioada 2015-2016 doar doi pacienți mici au avut nevoie de operații peste hotare. Restul au fost tratați în Moldova.

„La Minister sunt multe solicitări de la părinți pentru diverse intervenții și ei ne cer părerea atunci când este vorba de pacienți cu malformații cardiace. Bineînțeles, dacă noi nu le putem face, pentru că sunt unele malformații rare, încercăm să-i trimitem pe acești copii în centre specializate din țările dezvoltate. Ceea ce vreau să spun însă este că majoritatea defectelor cardiace pot fi tratate în Moldova, iar părinții trebuie doar să se informeze și să nu caute dintr-o dată soluții în afară. Noi știm că există „binevoitori” și în domeniul nostru, dar nu înseamnă că trebuie să credem cu ochii închiși”, a declarat doctorul.

Potrivit statisticilor, anual, în Moldova sunt efectuate în jur de 300 de operații pe cord la copii. Potrivit informațiilor oficiale, numărul total al copiilor aflaţi la evidenţa medicilor din secţia de chirurgie a malformațiilor cardiace congenitale la Spitalul Clinic Republican este de 1.481 de copii. Costul unei intervenții la inimă variază între 4 și 5 mii de euro, a precizat Liviu Maniuc. Compania Națională de Asigurări în Medicină reușește să acopere însă în jur de doar o treime.

La începutul acestui an, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, anunța despre faptul că banii publici oferiți pentru intervențiile chirurgicale pe cord la copii vor fi împărții de către specialiștii de la Spitalul Clinic Republican cu un spital privat deschis în acest an în Capitală. O operație minim-invazivă ar putea costa bugetul public aproximativ 100.000 de lei, 80.000 de lei constituind doar prețul pentru consumabile, a anunțat atunci Ruxanda Glavan.

  Ministerul Sănătății gata să împartă, din nou, bani publici către privați

Notă: Specialiștii nu cunosc cauzele exacte ale apariției malformațiilor congenitale. Uneori poate fi vorba de infecții în cursul sarcinii, cea mai des implicată fiind rubeola (virusul rubeolei poate interfera cu dezvoltarea normală a inimii fătului sau cu dezvoltarea normală a altor organe), însă și alte virusuri pot fi implicate în producerea malformațiilor cardiace congenitale.

Malformațiile cardiace congenitale se împart în:

Malformații cardiace congenitale necianogene (roz- copilul este normal colorat)
1. Canalul arterial persistent
2. Leziuni obstructive
a. Stenoza pulmonară
b. Stenoza aortică 
c. Coarctația de aortă
d. Boala Ebstein
3. Defecte septale
a. Defectul septal atrial
b. Defectul septal ventricular
c. Defectul septal atrioventricular
Malformații cardiace congenitale cianogene (mucoasele și/sau tegumentele sunt albastre)
1. Tetralogia Fallot
2. Transpoziția de vase mari
3. Atrezia de tricuspidă
4. Atrezia de pulmonară
5. Trunchiul arterial comun
6. Întoarcerea venoasă pulmonară anormală totală
7. Sindromul de cord stâng hipoplazic

 

 █  Articole relaționate:

Accesul gravidelor la investigații medicale sigure. Ce pot și ce nu pot oferi instituțiile medicale publice din Moldova

Suntem tot mai bolnavi încă din burta mamei. Numărul copiilor moldoveni, care se nasc cu afecțiuni, în creștere 

Cât te costă să naști în Moldova. Condiții, prețuri oferite de maternitățile din Chișinău