Autor: Elena Cioina

În sistemul național de sănătate problemele se țin lanț. De această dată, Compania Națională de Asigurări în Medicină anunță că în primele șapte luni ale anului a adunat mai puțini bani decât și-a planificat, iar gaura cea mai mare o provoacă Ministerul Finanțelor. Acesta a transferat în Fondul de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală cu aproape 240 de milioane de lei mai puțin decât trebuia. Acest lucru ar putea pune sub semnul întrebării oferirea salariilor majorate cadrelor medicale și respectiv acumularea datoriilor de către instituțiile medicale, spun experții în finanțe.

Așadar, în Fondul de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală s-au acumulat, în primele șapte luni ale acestui an, cu 8% mai puţine venituri decât au fost programate. Într-un comunicat distribuit presei, instituția scrie că cele mai mari datorii aparțin bugetului de stat, care asigură medical mai multe categorii de cetățeni dezavantajați. Astfel, la 1 august restanțele Ministerului Finanțelor față de CNAM erau de 239 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că instituția a transferat până la sfârșitul lunii iulie 1 miliard 140,4 milioane lei în loc de  1 miliard 379 de milioane. Pentru comparație vom spune că bugetul pentru procurarea medicamentelor compensate în acest an este de 167 de milioane de lei.

 Directorii de instituții medicale despre adoptarea Legii Fondurilor AOAM: „Nu este chiar bine că a fost adoptată atât de târziu” 

„Suma totală a transferurilor din bugetul de stat pentru categoriile asigurate de către Guvern este distribuită în rate egale pentru fiecare lună a anului bugetar şi urmează a fi transferată la contul CNAM nu mai târziu de data de 27 a fiecărei luni de gestiune. La data de 1 august veniturile în fondurile AOAM au fost cu 8% mai puţin decât suma planificată din cauza că în luna iulie nu au fost efectuate integral transferurilor din bugetul de stat”, este răspunsul Companiei la o solicitare adresată de Sănătate INFO.

Am încercat să aflăm și de la Ministerul Finanțelor de instituția întârzie cu transferurile la fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, însă până la ora difuzării știrii nu aveam niciun răspuns. Responsabilii de la Serviciul de presă au promis totuși că-l vor remite.

Astfel, în total, pentru primele șapte luni, Compania a acumulat în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală venituri de aproximativ 2 miliarde 958 de milioane de lei, deși și-a planificat 3 miliarde 213,8 milioane lei.

Sursa de venituri

Planificat

Executat

Raportul executat faţă de planificat

mln lei

mln lei

%

Prime AOAM în formă de contribuţie procentuală din salariu şi din alte recompense

1751,2

1735,6

99,1

Prime AOAM în sumă fixă

 80,0

 78,4

  98,0

Transferuri din bugetul de stat

1379,0

1140,4

 82,7

Alte venituri

     3,6

    3,3

  91,7

Total venituri

3213,8

2957,7

            92,0

Cele mai multe venituri, 1 miliard 735 de milioane de lei, s-au adunat din contribuţiile procentuale al angajaților şi din alte recompense, se precizează în comunicatul CNAM. Din bugetul de stat au fost acumulate 1 miliard 140 de milioane de lei, iar din asigurările medicale obligatorii în sumă fixă s-au adunat 78 de milioane.

Chiar și așa, CNAM ne asigură că și-a onorat toate obligațiile în primele șapte luni ale anului, transferându-le instituțiilor medicale și farmaciilor pe care le contractează, 2 miliarde 760 de milioane de lei.

Nu este pentru prima dată când Ministerul Finanțelor rămâne restanțier față de Compania Națională de Asigurări Medicale. La începutul anului instituția anunța ca a acumulat mai puțini bani în Fond, decât a planificat, iar de vină era tot Ministerul Finanțelor. Suma restanțelor ajungea atunci la 144,2 milioane de lei. Din cauza deficitului Compania a trebuit să ia bani din fondul de rezervă pentru a putea transfera sumele planificate către instituțiile contractate.   

Vom aminti că la sfârșitul anului trecut, sistemul de sănătate din Moldova se confrunta cu o criză financiară enormă. Instituțiile medicale au acumulat datorii de milioane față de furnizorii de medicamente, mulți pacienții fiind puși în situația să le cumpere din propriul buzunar, ceea ce a provocat nemulțumiri printre oameni.

Experții în economie afirmă însă că există riscuri ca datoriile Ministerului Finanțelor să crească în următoarele luni față de mai multe instituții ale statului. Ca să se evite această situație, una dintre precondițiile Fondului Monetar Internațional pentru a semna acordul cu Republica Moldova, este ca în toamnă să fie revizuit bugetul de stat, a declarat pentru Sănătate INFO, fostul ministru la Finanțe Veaceslav Negruță.

Și deși se arată optimiști și încrezători că toate cadrele medicale din Moldova vor primi salariile majorate promise de Ministerul Sănătății, se pare că lucrurile nu au început tocmai cu dreptul. Majoritatea spitalelor încă nu au semnate contracte noi cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, prin urmare nici bani suplimentari pentru salarizare nu au fost alocați.

  Directorii de instituții medicale au mână liberă să-și planifice cheltuielile. După jumătate de an, Legea Fondurilor a fost adoptată 

În răspunsul primit la redacție, responsabilii de la CNAM au dat de înțeles că vor distribui banii în limita surselor disponibile. „CNAM procură servicii medicale, care includ şi salarizarea lucrătorilor medicali, şi va achita în limita surselor disponibile şi a prevederilor contractelor încheiate cu instituţiile medicale. Sursele financiare, inclusiv transferurile de la bugetul de stat, în fondurile AOAM se acumulează lunar, respectiv şi plăţile către instituţiile medicale contractate se efectuează lunar”, se spune în răspunsul CNAM-ului.

Totodată, instituția susține că a semnat de acorduri adiționale la contracte cu 293 de instituții medicale primare și specializate de ambulatoriu, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul prestatorilor contractaţi în 2016. Vom mai aminti că Legea Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală a fost adoptată în acest an cu o întârziere de jumătate de an. Din acest motiv, instituțiile medicale din țară au fost nevoite să strângă cureaua și să activeze în baza unor bugete provizorii, respectiv puteau să cheltuie banii doar pentru strictul necesar.

 

 Articole relaționate:

Fondul de asigurări medicale, cu o gaură de sute de milioane de lei, în două luni de activitate

Peste un miliard de lei în fondul asigurărilor medicale. Suma este, totuși, prea mică 

Guvernul democrat va controla direct bugetul în sănătate. Directorul CNAM va fi numit fără concurs